Foto: Google
Satu hari saya skroll laman
muka buku dan ternampak satu gambar yang menunjukkan jenama-jenama minuman
berpeket sama ada di dalam cawan atau pun dalam bentuk sachet. Di bawahnya pula
ada peket-peket berisi gula. Teruskan pembacaan, rupanya peket-peket gula itu
mewakili kandungan gula di dalam minuman tertera. Bila fikir semula, melihat saiz peket gula
yang ada, saya boleh katakan peratusan tertinggi dalam minuman-minuman berpeket
adalah gula. Umpamanya, kita minum gula bukanlah minum kopi. Memetik kata Pensyarah Program Dietetik,
Pusat Pengajian Sains Kesihatan, Universiti Sains Malaysia (USM), Prof. Madya
Shariza Abd. Razak sebenarnya minuman 3 dalam 1 itu jika labelnya adalah “Kopi
Ginseng Tongkat Ali”, sebenarnya ia hanya kandungan ginseng atau tongkat ali
sangat sedikit berbanding bahan lain.
Berdasarkan akta pelabelan makanan, ia tidak salah kerana sememangnya
minuman itu ada unsur seperti yang dilabelkan, dan jumlahnya melebihi paras
minimum yang diperlukan. Jadi, betullah. Tak salah bukan?.
Kandungan gula dalam minuman komersil |
Kemudian disusul pula status muka
buku dari seorang rakan Akademi, berkenaan jumlah sudu gula yang digunakan
untuk membancuh minuman. Jadi, bila
fikir semula, berdasarkan komen yang diberikan oleh rakan-rakannya, jumlah gula
yang kita lazim guna untuh bancuh minuman sememangnya sangat jauh berbeza
daripada jumlah gula dalam minum 3 dalam 1.
Soalnya, kenapa bila kita minum rasa sedap ya?. Cuba pula kita
eksperimen sendiri di rumah, bancuh air sendiri. Masukkan jumlah gula sama
banyak dengan bancuhan minuman 3 dalam 1. Apa rasanya?. Kalau saya memang tahap
tidak terminum. Bagi dipaksa misi di klinik masa mengandung. Kalau tiada usul, takkan pula saya suka-suka
nak minum.Huh. Yang peliknya, bila sudah jadi peket 3 dalam 1 sedap saja
rasanya. Kenapa ya, kenapa ya?. Mengikut
kajian, rasa manis dari gula itu, telah ditenggalamkan oleh bahan-bahan lain.
Contohnya bagi Kopi Ginseng Tongkat Ali, ia ditenggelamkan oleh rasa
pahit. Bagi minuman bergas, ia
ditenggelamkan oleh rasa pengawet asid sitrik. Itulah gunanya ilmu kimia
makanan. Bagaimana memilih bahan untuk mengaburkan rasa bahan yang tidak
sedap. Jadi hasil akhirnya tetap
sedap.
Sukar juga untuk saya kerana
saya memang sukakan kesedapan minuman 3 dalam 1. Terutamanya bila keluar dari rumah dan
tinggal di hotel, chalet atau seumpamanya, Penggunaan minuman 3 dalam 1, memang
alternatif terbaik kerana siap digunakan dan mudah. Bila dapat ilmu baru ini,
mungkin saya perlukan alternatif lain. Mungkin saya boleh peketkan sendiri
minuman saya. Mudah saya kawal penggunaan bahan. Tidak perlu krimer. Mungkin
terhad milo atau nescaffe campurkan dengan setengah sudu teh gula. Peketkan dalam plastik kecil-kecil. Jadi
minuman 2 dalam 1. Perlukan jenama?. Gelak sendiri.
Ya, saya rasa itu bagus juga.
Lebih murah dan tidak lari dari objektif utama penggunaan sebenar. Yang
penting, kena rajin. He,he,he.
*******************************
Salam nutrisi rohani dan jasmani,
Nurzahwani Mohd Nor.
Sertai kelas yang dihadiri oleh warga
besar Akademi Bekerja Di Rumah, sesuai untuk suri rumah sepenuh masa atau pun
bercita-cita menjadi suri rumah sepenuh masa.
Beli buku yang anda suka:
Anda ada bisnes?. Iklankan
produk/perkhidmatan anda di soho directory:
Perlukan supplemen untuk kekalkan
kesihatan dan kejelitaan anda?. Jom bersama D’Hati Nutri
Hubungi Wani Mohd Nor
1)SMS/WhatsApp: 0136200432 atau
2)https://www.facebook.com/zahwanimn
1)SMS/WhatsApp: 0136200432 atau
2)https://www.facebook.com/zahwanimn
3)E-Mel:
nurzahwanimohdnor@gmail.com
No comments:
Post a Comment