Search This Blog

Lawan Selsema dengan Fiber

Teks: Nurzahwani Mohd Nor
Foto: Google

Pagi yang segar Alhamdulillah, sihat dan cergas. Ada yang kurang bernasib baik, dengan cuaca yang sejuk-sejuk, hidung pula berair.

Saya ingin kongsikan pembacaan saya di majalah Reader's Digest, kaedah melawan selsema dengan makanan bersumberkan fiber pektin iaitu epal.

EPAL.
Buah epal terutamanya di bahagian kulit mengandungi fiber terlarut dinamakan pektin. Kajian yang dijalankan menunjukkan pektin dari epal ini boleh menghalang jangkitan kuman

Apakah Fiber terlarut?
Fiber terlarut meningkatkan pengeluaran protein anti-radang. Pektin membantu penukaran personaliti sel imunisasi daripada sel yang kemarahan (sel radang) kepada sel anti-radang yang mempercepatkan pemulihan daripada jangkitan (Gregory Freund, Profesor di University of Illinois' College of Medicine).
Antara sumber makanan yang kaya dengan pektin adalah buahan citrus, oat, lobak dan pear.

Menarik bukan. Jika anda rasa ia berguna untuk membantu rakan yang lain, sila lah kongsikan maklumat ini.

Saya berada di rumah makcik untuk meneruskan misi memenuhi undangan rumah terbuka. Walau pun berada di 'perantauan', ia tidak menghalang saya untuk terus mencoretkan perkongsian saya di blog ini. Ambil waktu senggang sementara menunggu yang lain bangun untuk menulis. Mudah saja kan jika ada semangat dan usaha untuk meneruskan blog daripada bersawang. Yang penting dalam menulis blog adalah tulis, tulis dan tulis.

Anda mahukan lebih lagi tips menulis blog?. Sertai kelas online berkaitan blog dan fan page.
Hubungi saya.

SMS/WhatsApp: 0136200432
E-mail: wanimn_2301@yahoo.com
Facebook: https://www.facebook.com/zahwanimn

Like Page WAHM SAHM SOHO di kanan blog ini untuk ikuti blog penulis dari rumah.

CONVERSATION

0 comments:

Post a Comment

Makluman

Penulisan dari blog Bijak Nutrisi ini adalah bersifat umum dan hanyalah karangan penulis berdasarkan pembacaan, pengalaman dan perbualan harian. Perkongsian di sini tidak diperhalusi dan dimurnikan oleh mana-mana pegawai perubatan berdaftar. Anda hendaklah merujuk kepada pegawai perubatan yang sah dan tidak menggunakan isi kandungan penulisan ini secara membuta tuli.

Isi kandungan ini juga tidak ditujukan kepada mana-mana individu melainkan dinyatakan secara terang-terangan.

Mana-mana pembaca yang berhajat untuk menyalin dan mengerluarkan semula isi kandungan dari penulisan blog Bijak Nutrisi ini dan anda rasa ia bermanfaat untuk dikongsikan, anda dialu-alukan berbuat demikian, dengan syarat kredit atau link back ke alamat blog Bijak Nutrisi ini.

Terima kasih kepada anda yang singgah ke blog ini sama ada sengaja atau tidak sengaja. Semoga mendapat manfaat.

Google+ Followers

Tweet Tweet

Pinterest Gallery

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Instagram Shots

Back
to top