Search This Blog

Tips jimat duit dapur dan elak pembaziran

Teks: Nurzahwani Mohd Nor
Foto: Google

Surirumah sepenuh masa, surirumah separuh masa, suri pejabat atau apa saja gelarannya, apabila sudah berkahwin, urusan di dapur adalah satu rutin lazim. Termasuklah pembelian barang dapur berupa sayur, ayam, daging, apa sahaja yang menjadi bahan masakan. Saya lebih tekankan barangan basah berbanding barangan kering kerana bahan ini yang selalunya berlebihan dibuang atau tidak terpakai.


Sayuran dan sumber protein mudah rosak, busuk, kurang khasiat dan tidak segar dek aktiviti mikrob yang berleluasa. Di tambah pula bahan ini cepat teroksida dan terdegradasi. Jadi seeloknya ia dimakan segar. Tapi jika sudah tidak segar, mahu dibuang pula, sayang. Macam mana cara yang elok untuk dipraktiskan untuk mengelakkan barang dapur ini rosak dan terbuang?. Saya kongsikan tips daripada Abang Abu, pakar Mekanik Wang. Jika anda mahu tahu lanjut tentang Abang Abu, google saja. Pasti ada.

Apa tipsnya?

Selalunya kita membeli bahan basah untuk dimasak dalam kadar seminggu sekali. Bukan sebulan sekali. Sebelum mula membeli, TULISKAN menu yang anda rancang mahu masak dalam seminggu. Contoh:-


Isnin.
Sarapan: Mee goreng kasih sayang
Tengah hari: Kurma telur resepi Kak Aishah Hussein+ Sayur kobis campur

Selasa
Sarapan: Sandwich roti
Tengah hari: Ikan bakar+ Asam rebus+ Sup sawi.

Contoh saja. Tidak ada kaitan yang hidup atau yang mati. 
Ya, terus buat menu begini untuk seminggu. Jika anda hanya ada di rumah sehingga Khamis, kemudian pergi bercuti, jangan pula buat menu sehingga Ahad. 

Jadi, daripada menu yang sudah ditulis tadi, kita akan NAMPAK apa bahan yang diperlukan. Nah, beli saja yang berkenaan. Mudah bukan?. Yang tidak termasuk dalam senarai, tak perlulah beli. Jadi, apa yang termuat dalam peti ais nanti, hanya yang diperlukan saja. 

Apa yang kita dapat daripada tips ini jika diamalkan?.

  • Barang tak penuh dalam peti ais
  • Mudah cari bahan dalam peti ais
  • Jimat elektrik kerana kurang barang dalam peti ais
  • Cukup seminggu barang pun habis
  • Tidak terbuang begitu sahaja akibat busuk
  • Nutrisi bahan masakan terjaga, segar dan berkhasiat
  • Banyak lagi jika dapat difikirkan.


Saya juga sedang cuba untuk konsisten praktis tips ini. Selepas amalkan memang saya dapat faedah yang tersenarai di atas. Jika anda rasa ia sesuai untuk anda, silalah amalkan.

--------------------------------------------------------------------------------------------
Sertai kelas yang dihadiri oleh warga besar Akademi Bekerja Di Rumah, sesuai untuk suri rumah sepenuh masa atau pun bercita-cita menjadi suri rumah sepenuh masa.

Beli buku yang anda suka:

Anda ada bisnes?. Iklankan produk/perkhidmatan anda di soho directory:

Perlukan supplemen untuk kekalkan kesihatan dan kejelitaan anda?. Jom bersama DHati Nutri

Hubungi Wani Mohd Nor 
1)SMS/WhatsApp: 0136200432 atau
2)https://www.facebook.com/zahwanimn

3)E-Mel: nurzahwanimohdnor@gmail.com




CONVERSATION

0 comments:

Post a Comment

Makluman

Penulisan dari blog Bijak Nutrisi ini adalah bersifat umum dan hanyalah karangan penulis berdasarkan pembacaan, pengalaman dan perbualan harian. Perkongsian di sini tidak diperhalusi dan dimurnikan oleh mana-mana pegawai perubatan berdaftar. Anda hendaklah merujuk kepada pegawai perubatan yang sah dan tidak menggunakan isi kandungan penulisan ini secara membuta tuli.

Isi kandungan ini juga tidak ditujukan kepada mana-mana individu melainkan dinyatakan secara terang-terangan.

Mana-mana pembaca yang berhajat untuk menyalin dan mengerluarkan semula isi kandungan dari penulisan blog Bijak Nutrisi ini dan anda rasa ia bermanfaat untuk dikongsikan, anda dialu-alukan berbuat demikian, dengan syarat kredit atau link back ke alamat blog Bijak Nutrisi ini.

Terima kasih kepada anda yang singgah ke blog ini sama ada sengaja atau tidak sengaja. Semoga mendapat manfaat.

Google+ Followers

Tweet Tweet

Pinterest Gallery

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Instagram Shots

Back
to top