Search This Blog

Tergigit batu semasa makan.

Teks: Nurzahwani Mohd Nor
Foto: Google

Sambil makan sambil berbalas khabar, bertukar cerita dengan tuan rumah. Tiba-tiba, 'keletuk'. Ngilu rasa gigi. Anda tergigit batu. Senyap-senyap keluarkan batu agar tuan rumah tidak perasan. Risau pula jatuh air muka tuan rumah.

Pernahkah anda alami situasi sedemikian?. Sedang asyik makan, terjumpa kaki lipas. Makan kuih, ada ubat staple. Saya rasa pengalaman sedemikian paling banyak terjadi semasa belajar di sekolah berasrama. Paling lucu, hingga ada yang buat cerita. Kisah kuih talam ada keratan cicak. Entah betul entahkan tidak.

Oh. Minta maaf. Entri saya asyik berkenaan perkara menggelikan. Bukan apa. Saya mahu cerita perkara benar dan ia adalah salah satu faktor pencemaran makanan. Ia dinamakan pencemaran fizikal. Pencemaran sebegini paling mudak untuk pengguna menuding jari pada pesalah iaitu penyedia makanan atau penjual makanan. Faktor utama adalah lalai, sehingga termasuk bahan yang tidak sepatutnya ada di dalam makanan. Hatta, tulang ayam di dalam ayam kisar juga dianggap salah satu pencemaran fizikal.


Untuk mengelakkan pencemaran fizikal mudah sebenarnya. Jangan lalai. Jika ibu-ibu dan rakan pembaca mempunyai rambut yang panjang. Sanggulkan, ikat atau pakai saja anak tudung serkup semasa memasak. Kerana rambut adalah bahan paling mudah masuk ke dalam makanan. Elakkan juga menceduk makanan menggunakan gelas atau cawan kaca. Terutamanya menceduk ais. Serpihan kaca sukar dibezakan dan sangat halus, tetapi bahaya. Gunakan senduk besi atau penceduk ais komersil.

Salam nutrisi rohani dan jasmani,
Nurzahwani Mohd Nor.


www.peminatbukuonline.blogspot.com


Sertai kelas yang dihadiri oleh warga besar Akademi Bekerja Di Rumah, sesuai untuk suri rumah sepenuh masa atau pun bercita-cita menjadi suri rumah sepenuh masa.

Beli buku yang anda suka:

Anda ada bisnes?. Iklankan produk/perkhidmatan anda di soho directory:

Perlukan supplemen untuk kekalkan kesihatan dan kejelitaan anda?. Jom bersama D’Hati Nutri

Hubungi Wani Mohd Nor 
1)SMS/WhatsApp: 
0136200432 atau
2)https://www.facebook.com/zahwanimn

3)E-Mel: nurzahwanimohdnor@gmail.com

CONVERSATION

0 comments:

Post a Comment

Makluman

Penulisan dari blog Bijak Nutrisi ini adalah bersifat umum dan hanyalah karangan penulis berdasarkan pembacaan, pengalaman dan perbualan harian. Perkongsian di sini tidak diperhalusi dan dimurnikan oleh mana-mana pegawai perubatan berdaftar. Anda hendaklah merujuk kepada pegawai perubatan yang sah dan tidak menggunakan isi kandungan penulisan ini secara membuta tuli.

Isi kandungan ini juga tidak ditujukan kepada mana-mana individu melainkan dinyatakan secara terang-terangan.

Mana-mana pembaca yang berhajat untuk menyalin dan mengerluarkan semula isi kandungan dari penulisan blog Bijak Nutrisi ini dan anda rasa ia bermanfaat untuk dikongsikan, anda dialu-alukan berbuat demikian, dengan syarat kredit atau link back ke alamat blog Bijak Nutrisi ini.

Terima kasih kepada anda yang singgah ke blog ini sama ada sengaja atau tidak sengaja. Semoga mendapat manfaat.

Google+ Followers

Tweet Tweet

Pinterest Gallery

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Instagram Shots

Back
to top