Search This Blog

Cerita Hindustan dan resepi susu badam

Teks: Nurzahwani Mohd Nor


Bismillah. Sudah berada di penghujung kehamilan.  Sudah tak sabar nak tunggu melahirkan.  Mohon semua doakan yang baik-baik untuk penulis ya.


Bila mengandung dan selera sudah ok, makanan yang terlintas di depan mata selalu menjadi igauan.  Satu hari saya tertonton cerita hindustan.  Tak ingat tajuknya apa.  Tapi yang menarik minat saya sebab watak ibu dalam cerita itu gemar dan pandai memasak.  Antara yang dipuji tetamunya adalah susu badam.  Lihat watak cerita tu minum susu badam macam tersangat lazat!.

Kebetulan dan hendak dijadikan cerita, saya terpandang resepi susu badam di muka buku. Eh!. Memang rezeki kan?.  Tapi masa hendak membuatnya macam mampu ke tidak.  Apa-apa pun, saya kongsikan dulu resepi di sini.  Mudah saja sebenarnya.  Jika anda terasa juga kelazatan susu badam yang enak berkrim, silalah cuba ya.

Oh, selain sedap ianya berkhasiat juga.  Termasuklah untuk wanita hamil ya.  Ia kaya dengan protein dan vitamin E. 


Bahan-bahan:


  • 1.5 cawan badam, direndam semalaman untuk memudahkan proses blender dan yang penting membebaskan enzim yang membantu penghadaman. 
  • 3.5 cawan air
  • 3 kurma atau 2-3 sudu besar madu
  • sedikit garam
  • 1 sudu teh vanila jika suka.

Cara-caranya:

Masukkan semua bahan dan blender sehingga hancur.  Tapis ke dalam cawan atau mangkuk. Sejukkan dan sedia diminum. Yummy!.

Selamat mencuba!.




Hubungi penulis :

 Email : nurzahwanimohdnor@gmail.com
 FB : https://www.facebook.com/zahwanimn
 Sms@Whatsapp : 0136200432



Salam nutrisi rohani dan jasmani,


Ingin belajar buat blog?




Panduan untuk mula bisnes dan
e-book yang lain.

www.books-etcetera.blogspot.com

Barangan mainan sambil belajar 
untuk si kecil anda. 
Dapatkan di sini
www.pitstopmamadanjunior.blogspot.com
https://www.facebook.com/pitstopmamadanjunior

SweetMuslimah.com

CONVERSATION

0 comments:

Post a Comment

Makluman

Penulisan dari blog Bijak Nutrisi ini adalah bersifat umum dan hanyalah karangan penulis berdasarkan pembacaan, pengalaman dan perbualan harian. Perkongsian di sini tidak diperhalusi dan dimurnikan oleh mana-mana pegawai perubatan berdaftar. Anda hendaklah merujuk kepada pegawai perubatan yang sah dan tidak menggunakan isi kandungan penulisan ini secara membuta tuli.

Isi kandungan ini juga tidak ditujukan kepada mana-mana individu melainkan dinyatakan secara terang-terangan.

Mana-mana pembaca yang berhajat untuk menyalin dan mengerluarkan semula isi kandungan dari penulisan blog Bijak Nutrisi ini dan anda rasa ia bermanfaat untuk dikongsikan, anda dialu-alukan berbuat demikian, dengan syarat kredit atau link back ke alamat blog Bijak Nutrisi ini.

Terima kasih kepada anda yang singgah ke blog ini sama ada sengaja atau tidak sengaja. Semoga mendapat manfaat.

Google+ Followers

Tweet Tweet

Pinterest Gallery

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Instagram Shots

Back
to top