Search This Blog

Catatan 9 : Tahukah anda; Udang

Anda mahu kurus?
Tahukah anda sebenarnya udang mengandungi unsur yang dinamakan chitin?  Chitin merupakan sejenis polisakarida yang terkandung di dalam eksoskeleton haiwan contohnya udang. Eksoskelaton pada udang adalah kulitnya. Chitin ini diproses untuk menghasilkan chitosan dan dijual sebagai produk untuk menguruskan badan!. Ia berfungsi untuk melekatkan lemak dan membawanya keluar dari sistem badan. 
Jadi, bila mahu makan udang, telan sekali bersama kulitnya. Jangan lupa kunyah halus- halus tau. 

CONVERSATION

0 comments:

Post a Comment

Makluman

Penulisan dari blog Bijak Nutrisi ini adalah bersifat umum dan hanyalah karangan penulis berdasarkan pembacaan, pengalaman dan perbualan harian. Perkongsian di sini tidak diperhalusi dan dimurnikan oleh mana-mana pegawai perubatan berdaftar. Anda hendaklah merujuk kepada pegawai perubatan yang sah dan tidak menggunakan isi kandungan penulisan ini secara membuta tuli.

Isi kandungan ini juga tidak ditujukan kepada mana-mana individu melainkan dinyatakan secara terang-terangan.

Mana-mana pembaca yang berhajat untuk menyalin dan mengerluarkan semula isi kandungan dari penulisan blog Bijak Nutrisi ini dan anda rasa ia bermanfaat untuk dikongsikan, anda dialu-alukan berbuat demikian, dengan syarat kredit atau link back ke alamat blog Bijak Nutrisi ini.

Terima kasih kepada anda yang singgah ke blog ini sama ada sengaja atau tidak sengaja. Semoga mendapat manfaat.

Google+ Followers

Tweet Tweet

Pinterest Gallery

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Instagram Shots

Back
to top