Search This Blog

Potongan buah+air

Teks: Nurzahwani Mohd Nor
Foto: Google

Melayari internet, dan masuk ke laman sesawang yang telah lama bertapak, saya sering terganggu dengan iklan-iklan terutamanya yang bergerak-gerak. Kadangkala ia lebih menarik perhatian saya walaupun sebenarnya hajat utama hendak membaca artikel lain di laman web itu. Dengan sebab itu juga, di satu laman sesawang kesihatan, saya terpandangkan satu botol air yang penuh dengan potongan buah-buahan. Dek rupa dan warnanya yang cantik, saya jadi tertarik. Namanya infused water.

Pernahkah anda melihat balang yang penuh beirisi cili atau bawang atau buah-buahan?. Sampai kala ini, saya tidak pasti samada perhiasan berkenaan menggunakan bahan sebenar atau hanya lukisan ataupun hanya menggunakan bahan tiruan. Tapi saya pasti, asal-usul perhiasan itu adalah daripada proses menjeruk yang dijalankan. Sebab ia nampak cantik, orang mula membuatnya sebagai perhiasan dan dijual. Yang dijadikan perhiasan, takkan pula boleh dimakan. Namun, infused water ini sesuatu yang boleh dibuat sendiri, boleh diminum dan yang paling menarik, ia mempunyai fungsi kesihatan!.



Infused water adalah salah satu cara untuk membantu mereka yang sukar minum air kosong kerana rasanya yang payau dan kosong... kosong... . Dengan sedikit perasa dari buah-buahan segar ini, minum air kosong lebih menyeronokkan. Merendam potongan buah-buahan ini adalah salah satu cara untuk mendapatkan bahan penting dalam buah-buahan. Dalam sains makanan, terdapat beberapa cara untuk membuat ekstraksi bahan utama dari sumber asal. Contohnya dari daun teh, atau tongkat ali, atau vanilla. Cara yang paling mudah adalah seperti kaedah merendam, merebus, memanas hinggalah kepada cara yang paling sofistikated iaitu menggunakan instrumen pengekstrakan di makmal. Bahan cecair atau dipanggil pelarut yang sering digunakan adalah alkohol kerana sifat kimianya yang bersesuaian. Jadi, di sinilah banyak keraguan terhasil dalam makanan. Nampak macam tiada alkohol, tetapi pernah menggunakan alkohol dalam pemprosesannya. Tapi, jangan risau, sebenarnya terdapat garis panduan berkenaan paras kandungan alkohol dalam makanan yang ditetapkan oleh fatwa. Bagi perubatan cina, ada salah satu kaedah iaitu tincture. Melarutkan herba menggunakan alkohol sejuk. Tapi seperti yang pernah saya ceritakan sebelum ini, sesungguhnya minuman yang memabukkan lebih banyak mudarat berbanding manfaat. Ada banyak lagi cara untuk memperoleh perkara yang baik daripada flora ciptaan Allah. Contohnya cara penyediaan infused water ini.

Berbalik kepada infused water tadi. Ia hanya menggunakan kuasa air dan rendaman untuk menghasilkannya. 

Caranya mudah,
1. Buat potongan buah-buahan pilihan anda. 

2. Rendam di dalam air kosong selama setengah hingga sejam. Boleh saja masukkan di dalam perti sejuk untuk menyejukkannya. Ia tahan sehingga seminggu atau sehingga rasanya hilang.

3. Siap. Sedia untuk diminum. Tak perlu gula dan perasa tambahan lain. SEGAR!.

Tapi, untuk mendapatkan manfaat kesihatan, terdapat gabungan buah-buahan yang dicadangkan. Cadangan gabungan buah-buahan adalah seperti berikut:-


1. Strawberi dan kiwi
Untuk kesihatan kardiovaskular, menguatkan sistem kekebalan, menurunkan gula darah, dan melancarkan pencernaan.

2. Teh hijau + daun pudina + limau nipis
Sesuai untuk pembakaran lemak, meningkatkan metabolisma, melancarkan pencernaan, mengurangkan sakit kepala, mengatasi susah buang air besar, dan menjaga kesihatan pernafasan. 

3. Timun + limau nipis + lemon
Bermanfaat untuk mengatasi kembung perut , mengawal nafsu makan, mengatasi dehidrasi, dan menjaga kesihatan pencernaan.

4. Lemon+limau nipis
Manfaatnya sebagai sumber vitamin C dan meningkatkan sistem pertahanan tubuh.


Itu adalah yang dicadangkan. Saya mahu tambah lagi. Ia sebenarnya petua dari emak saya. Hebat pula emak saya kan. Tapi, tak pula dipanggil infused water. Cakapnya, air rendaman. He,he, he. Anda sudah dapat ingat?. Sebenarnya orang tua kita pun bijak juga. Memang sudah ada buat infused water ini. Cuma bunyinya saja kurang canggih.


Pesan mak saya, kalau sakit kepala, rendam asam keping dalam air. Biar semalaman kemudian di minum. Jika demam, rendam daun sirih atau daun ati-ati atau pun asam jawa. Jerlumkan kepala dan badan. Untuk buang angin pula, rendam dan rebuskan air dengan halia. Minum panas-panas. Ha, itu pun sebenarnya adalah infused water tadi. Cuba mak, nenek kita panggil infused water dari zaman dulu, mesti popular kan?.


HUBUNGI PENULIS
nurzahwanimohdnor@gmail.com
0136200432
FB: Wani Mn 

CONVERSATION

0 comments:

Post a Comment

Makluman

Penulisan dari blog Bijak Nutrisi ini adalah bersifat umum dan hanyalah karangan penulis berdasarkan pembacaan, pengalaman dan perbualan harian. Perkongsian di sini tidak diperhalusi dan dimurnikan oleh mana-mana pegawai perubatan berdaftar. Anda hendaklah merujuk kepada pegawai perubatan yang sah dan tidak menggunakan isi kandungan penulisan ini secara membuta tuli.

Isi kandungan ini juga tidak ditujukan kepada mana-mana individu melainkan dinyatakan secara terang-terangan.

Mana-mana pembaca yang berhajat untuk menyalin dan mengerluarkan semula isi kandungan dari penulisan blog Bijak Nutrisi ini dan anda rasa ia bermanfaat untuk dikongsikan, anda dialu-alukan berbuat demikian, dengan syarat kredit atau link back ke alamat blog Bijak Nutrisi ini.

Terima kasih kepada anda yang singgah ke blog ini sama ada sengaja atau tidak sengaja. Semoga mendapat manfaat.

Google+ Followers

Tweet Tweet

Pinterest Gallery

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Instagram Shots

Back
to top