“Usaha-usaha
yang kecil di dapur dapat menjamin kesan optimum dalam pertumbuhan
anak-anak”. Saya meminjam kata-kata Dr
Tee E. Siong, Presiden Pemakanan Malaysia.
Dr Tee E
Siong memperkatakan tentang kepentingan pemakanan terbaik untuk anak-anak. Beliau sangat menyarankan agar ibu bapa
menyediakan sendiri makanan untuk anak masing-masing. Jika tidak dapat
menyediakan sendiri, kata beliau, pastikan anggota keluarga atau pembantu rumah
menyediakan makanan tahu dan diberitahu bagaimana untuk menyediakan makanan
berkhasiat untuk anak-anak. Nampak bukan?. Tidak pula beliau katakan beli saja
di luar kerana makanan yang diproses belum tentu khasiatnya sama. Bukan saja khasiat jasmani tapi juga rohani.
Mengenai
pilihan bahan untuk masakan anak-anak. Ini tidak lain tidak, memang kena
menambah ilmu. Tidak perlulah sampai pergi menghadiri kelas. Jika ada lagi
bagus. Yang mudahnya, dapatkan saja buku-buku yang ada dipasaran. Paling kurang
menuntut dengan ibu, makcik dan jika ada nenek anda. Pastinya rata-rata yang
veteran masak sendiri makanan di rumah terutamanya yang sepenuh masa suri
rumah. Masih teringat sepupu saya membuat bubur nasi sayur pegaga. Beras dari bendang tanaman sendiri, begitu juga pegaga yang tumbuh melambak meliar di rumahnya. Mudah sekali. Saya rasa itu memang garapan air tangan kasih sayang seorang ibu sejati. Oh sepupu saya sudah pun berumur awal 50-an sekarang ini.
Menyediakan
makanan untuk anak-anak sangat ringkas. Terutamanya untuk bayi baru mula
belajar makan. Bahan pengenalan makanan pelengkap sangat ringkas. Tempoh
memasak mungkin masa yang lama kerana perlu hancur secukupnya. Tapi dengan
teknologi yang ada sekarang, apa lagi yang perlu dirisaukan. Jadi, itulah dia
yang dimaksudkan dengan Dr Tee E. Siong tadi. Usaha yang sedikit, insya Allah
menjamin kesan optimum untuk pertumbuhan anak-anak berbanding makanan terproses
dari botol dan tin.
No comments:
Post a Comment