Search This Blog

Asingkan Makanan.

Teks: Nurzahwani Mohd Nor

Pernahkah anda dengar tentang pencemaran bersilang atau kata antarabangsanya 'cross contamination'. Pencemaran bersilang antara makanan sering kali terjadi terutamanya bila dikaitkan dengan penggunaan papan pemotong di dapur. Pencemaran makanan bersilang kata mudahnya, makanan yang elok, tidak tercemar dan sedia untuk dimakan, tercemar pula dek kesalahan aktiviti kita disekeliling makanan yang elok, dan selamat dimakan.

Daging, ayam dan makanan laut mentah perlu diasingkan daripada bahan makanan siap dimakan seperti roti, butter, marjerin dan buah-buahan. Bahan mentah boleh menyebarkan bakteria ke bahan makanan siap dimakan kerana logiknya, makanan seperti marjerin dan buah-buahan tidak dimasak untuk membunuh bakteria yang tersebar tadi.

Lazimnya, kita menhyahbekukan ikan atau ayam waktu malam hari engan menegeluarkannya dari bahagian beku ke bahagian sejuk. Bagi praktis sebegini, pastikan ikan atau ayam mentah tadi dibungkus elok dan diletakkan berasingan dari bahan makana sedia dimakan. Letakkan dibahagian bawah supaya jika ada kejadian tidak diingini seperti kebocoran bekas, ia tidak meleleh dan menitik ke makanan lain.

Perkara lain yang menjadi penyebab berlaku pencemaran bersilang adalah tangan kita sendiri. Saya terngiang-ngiang video dari you tube mengisahkan pembuat roti canai yang pengotor. Huh. Dari tangan ke tuala ke ketiak ke kaki ke hidung. MasyaAllah. Macam mana nak cerita saya pun tak tahu. Jika anda belum tengok, sila jangan tengok. Pasti tidak lalu makan roti canai seminggu. Saya kira moral dari cerita itu, BASUHLAH TANGAN SELALU dan elakkan pencemaran bersilang di rumah kita sendiri.


Jika tengok rancangan memasak di televisyen, cuba anda perhatikan, berapa kali chef itu membasuh tangan?. Saya sering lihat, pegang telur, pegang daging, pegang daun herba, yang adanya lap tangan di kain yang satu. Wah!. Sendiri mau ingat. Memang, kita manusia cepat lupa. Jadi entri sebegini saya tujukan untuk diri sendiri dan pembaca supaya mengingatkan diri kita. Bukan untuk menuding jari menyalahkan sesiapa. Saya juga sering silap. :)



CONVERSATION

0 comments:

Post a Comment

Makluman

Penulisan dari blog Bijak Nutrisi ini adalah bersifat umum dan hanyalah karangan penulis berdasarkan pembacaan, pengalaman dan perbualan harian. Perkongsian di sini tidak diperhalusi dan dimurnikan oleh mana-mana pegawai perubatan berdaftar. Anda hendaklah merujuk kepada pegawai perubatan yang sah dan tidak menggunakan isi kandungan penulisan ini secara membuta tuli.

Isi kandungan ini juga tidak ditujukan kepada mana-mana individu melainkan dinyatakan secara terang-terangan.

Mana-mana pembaca yang berhajat untuk menyalin dan mengerluarkan semula isi kandungan dari penulisan blog Bijak Nutrisi ini dan anda rasa ia bermanfaat untuk dikongsikan, anda dialu-alukan berbuat demikian, dengan syarat kredit atau link back ke alamat blog Bijak Nutrisi ini.

Terima kasih kepada anda yang singgah ke blog ini sama ada sengaja atau tidak sengaja. Semoga mendapat manfaat.

Google+ Followers

Tweet Tweet

Pinterest Gallery

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Instagram Shots

Back
to top