Search This Blog

Pegawai Diet Boleh Bantu Pemakanan Harian

Teks: Nurzahwani Mohd Nor

Bila ada peluang bertemu dan bercakap-cakap dengan pegawai diet, seronok juga. Teruja. Walau pun masih muda dan masih dalam tempoh belajar, banyak juga yang dapat dikongsikan. Antara perkara yang menarik dikatakan berdasarkan pengalamannya, antara orang kurus dan orang gemuk, lebih ramai orang kurus yang mempunyai kolesterol tinggi. Eh?. Ya, katanya kerana banyak lemak yang orang kurus tiada tu, tersimpan sebagai kolesterol tak perlu dalam badan. Berlebih-lebih.

Antara nasihatnya, amalkan makan banyak fiber. Bagus memasak sendiri, daripada makan luar. Tapi dikongsikan juga, jika makan luar, tiada pilihan lain melainkan makanan masak lemak, ambil yang protein saja dan tinggalkan kuahnya. Menarikkan?. Saya rasa tip tu berguna.

Antar perkara yang dapat memberi latihan minda kepada saya ialah persoalan saya yang ditinggalkan oleh pegawai diet tadi. Soalan berkenaan mengapa perlu makan buah, sayur dan sumber fiber yang banyak, serta persoalan mengenai penggunaan minyak yang betul untuk 'deep fry'. Setelah lama berfikir, saya teringat iklan di televisyen tentang oat yang menyerap lemak seperti span. Minyak mazola pula minyak jagung. Kandungan lemak tidak tepu yang tinggi, apabila dipanaskan pada suhu yang tinggi untuk 'deep fry' salah satunya menyebabkan minyak cepat tengik,berubah warna dan berbagai perubahan kimia yang menggannggu kesihatan. Jika dapat tunggu jawapan pegawai diet itu, pasti jawapannya lebih menarik.

Jika ada rezeki berjumpa lagi. Jika anda ada peluang untuk duduk di sebelah atau terjumpa atau dikehendaki berjumpa pegawai diet, jangan lepaskan peluang anda. Tanyalah banyak-banyak soalan terutama sekali kongsi makanan harian anda kepada mereka. Mana tahu ia membantu kan?.
Buat pembelian ebook ini dengan menguhubungi penulis blog
nurzahwanimohdnor@gmail.com
0136200432


CONVERSATION

0 comments:

Post a Comment

Makluman

Penulisan dari blog Bijak Nutrisi ini adalah bersifat umum dan hanyalah karangan penulis berdasarkan pembacaan, pengalaman dan perbualan harian. Perkongsian di sini tidak diperhalusi dan dimurnikan oleh mana-mana pegawai perubatan berdaftar. Anda hendaklah merujuk kepada pegawai perubatan yang sah dan tidak menggunakan isi kandungan penulisan ini secara membuta tuli.

Isi kandungan ini juga tidak ditujukan kepada mana-mana individu melainkan dinyatakan secara terang-terangan.

Mana-mana pembaca yang berhajat untuk menyalin dan mengerluarkan semula isi kandungan dari penulisan blog Bijak Nutrisi ini dan anda rasa ia bermanfaat untuk dikongsikan, anda dialu-alukan berbuat demikian, dengan syarat kredit atau link back ke alamat blog Bijak Nutrisi ini.

Terima kasih kepada anda yang singgah ke blog ini sama ada sengaja atau tidak sengaja. Semoga mendapat manfaat.

Google+ Followers

Tweet Tweet

Pinterest Gallery

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Instagram Shots

Back
to top