Search This Blog

Mengajar Peribahasa Kepada Anak

Teks: Nurzahwani Mohd Nor


Alhamdulillah.
Rencana untuk ke Janda Baik sedang berjalan lancar. Catatan di tulis dalam kereta, menuju ke Janda Baik. 

Dalam kereta, saya menegur anak lelaki saya berumur 3 tahun yang buat sesuatu. 
Katanya,
"Mama ni dengar je Amir buat"
"Mama bukan dengar, Mama nampak. Mata Mama ni tajam tau, macam helang".
" Ye ke Mama. Amir nak rasa" sambil meraba mata, bulu kening dan bulu mata. 

" Tak tajam pun, Mama?"

Aduhai anak. Tergelak saya dan suami. 

Mungkin terlalu awal untuk kenalkan peribahasa dan simpulan bahasa untuk anak 3 tahun?.
Tapi, lagi cepat ajar lagi cepat dia mencerap kan?. 

Ibu bapa, guru no.1 anak-anak. 

Selamat hari guru semua!

CONVERSATION

0 comments:

Post a Comment

Makluman

Penulisan dari blog Bijak Nutrisi ini adalah bersifat umum dan hanyalah karangan penulis berdasarkan pembacaan, pengalaman dan perbualan harian. Perkongsian di sini tidak diperhalusi dan dimurnikan oleh mana-mana pegawai perubatan berdaftar. Anda hendaklah merujuk kepada pegawai perubatan yang sah dan tidak menggunakan isi kandungan penulisan ini secara membuta tuli.

Isi kandungan ini juga tidak ditujukan kepada mana-mana individu melainkan dinyatakan secara terang-terangan.

Mana-mana pembaca yang berhajat untuk menyalin dan mengerluarkan semula isi kandungan dari penulisan blog Bijak Nutrisi ini dan anda rasa ia bermanfaat untuk dikongsikan, anda dialu-alukan berbuat demikian, dengan syarat kredit atau link back ke alamat blog Bijak Nutrisi ini.

Terima kasih kepada anda yang singgah ke blog ini sama ada sengaja atau tidak sengaja. Semoga mendapat manfaat.

Google+ Followers

Tweet Tweet

Pinterest Gallery

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Instagram Shots

Back
to top